Araç Boş Viteste İken Az Yakar mı?

| 24 Şubat 2012 | 5 Replies

Boş viteste iken yakıt durumu için görüntü üzerine tıklayınız.

 

Tags: ,

Category: Video

About the Author ()

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. abdullah aydın diyor ki:

    hocam arac yokus aşağı inerken vitesin boşalınması tüm güç aktarma organlarınn(şanzuman) devre dışı olmasına neden oluyor.tekerlekten nasıl alternatöre hareket veriyor,supompasını(devirdaim)çalıştırıyor .aracın yürümesini saglayan şanzuman degilmi tekerleklerde ona baglı olduguna göre vitesin boşa alınması motorun hareketten bagımsız rölantide de çalışmasını saglar .bu durumda yakıt tüketimini azalttlğını düşünüyorum. biraz yardımcı olabilirmisiniz kafam karıştı

  2. Mahmud Enes diyor ki:

    Benzin yakıt sistemini anlatırken aracı boşa attığınızda sistemin boşta iken daha çok yakıt harcadığını gördüm. Bir motor  rolantide çalışırken mi yoksa yükte çalışırken mi daha çok güç harcar ? Araç vitesteyken şanzuman, difransiyel ve motorun tüm aksamları birbirine bağlı çalışırken daha çok güç ve yakıt harcadığını düşünüyorum. Vİdeoda araç boştayken daha çok yakıt harcadığını söylüyor kafam karıştı açıklar mısınız?
    NOT: TAŞITLARIN BOŞ VİTESTE KULLANILMAMASI AMACIYLA HAZIRLANMIŞ BİR VİDEO DA OLABİLİRMİ?

  3. Yakup POLAT diyor ki:

    Bu anlatım beni tatmin etmedi. Bana göre inandırıcı değil. Şöyle ki araç vites de iken bir sürü organın da çalışmasına vesile oluyor. Bu durumda daha çok güç harcamak zorunda. Güç harcamak demek, daha çok yakmak demek.  Bana teknik olarak anlatmanızı rica ediyorum. 

    • admin bavci diyor ki:

      Araç viteste ve düz yolda iken evet bir sürü organın çalışması sağlanmış oluyor, yokuş aşağı inerken de çalışması sağlanmış oluyor fakat bir farkla. Düz yolda giderken motorun gücü ile tekerleklere hareket verdirilirken yokuş aşağı inerken tekerlekler motora hareket vermektedir. Motor rölantide çalışırken ki yakacağı yakıtı, vites boşa alındığınnda da yakar. Viteste iken ve yokuş aşağı inerken yakıt sarfiyatı çok az olur çünkü tekerden gelen hareket ile alternatör, klima, soðutma suyu pompası vs. diğer ekipmanlar çalıştırılmış olur, rölantide veya boşta iken yakıt belli oranda yakılmış olur. Sonuç itibariyle araç boş viteste iken daha fazla yakar.
      Bununla birlikte, aracı kesinlikle boş viteste kullanmamalıyız, boş viteste kullanılan her araç güvensiz bir sürüşün habercisidir. Aracın yola daha iyi tutunması, daha güvenli bir direksiyon kontrolü için kesinlikle boş viteste aracı kullanmamamız gerekmektedir. Araç boşta iken fren yapamayabilirsiniz.

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape