Teknik Ressamın Analizi…

| 22 Aralık 2012 | 4 Replies

Teknik ressam ile ilgili yazılmaya kalkılsa birçok yazı ortaya dökülebilir. Günümüzde kitaplarda ve internette bu bilgilere ulaşmak belli oranda mümkündür fakat bilinmesi gereken bazı noktaları ön plana çıkartmak gerekmektedir.

Teknik Ressam Kime Denir?

Teknik Resim eğitimini almış, standartları gerektiği ölçülerde öğrenmiş, genellikle çeşitli çizim programlarından en az bir tanesini ve ölçüm aletlerini çok iyi kullanabilen (kumpas, metre, mikrometre, komparatör setleri vs.),  sahadan ölçü alarak bunu resme dökebilen ve olması gerektiği şekilde imalatını yaptırabilen, diğer ülkelerin projelerini rahatlıkla okuyabilen kişidir.

teknik ressam

Aşağıda bu bahsedilen hususlarla ilgili derlediğimiz bilgilere ulaşabilirsiniz.

  1. Bir parça çiziminde bu parçanın kaç görünüşte ortaya çıkarılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Parçanın şekilsel olarak neye benzediği çizilecek projede net olarak gösterilmelidir. Projeyi okuyan kişi bu görünüşlere bakarak parçayı kafasında canlandırabilmelidir.
  2. Görünüş sayısının azlığı ne kadar sorun ise fazla olması da istenmeyen bir durumdur. İyi bir projeci kaç görünüşte parçayı sunacağını kafasında canlandırmalı ve ona göre çizimini yapmalıdır.
  3. Çizimlerde kesinlikle fazla veya eksik ölçü olmamalıdır. Bir yere verilen ölçü başka yerlerde de tekrar tekrar verilmemelidir.
  4. Proje çizimlerinde en önemli işlerin başında  “REVİZYON” yapılmasıdır. Çiziminden sonra imalatı yapılan her parça kontrol edilmeli, yerine montajında çıkan sıkıntılar mutlaka projeye işlenmelidir. İyi bir Projeci kesinlikle bu revizyonları projesine işlemelidir. Bu revizyonları yaparken kesinlikle ölçü üzerinde değişiklik yapmamalı parçayı olması gereken ölçülere getirmelidir. AutoCAD programında çizilen projelerin sadece ölçü üzerine tıklanarak değiştirilmesi çok “YANLIŞ” bir uygulamadır.
  5. Yapılması gereken, değişikliğin kaçıncı revizyon olduğu yazılmalıdır yani antetin sağ alt köşesinde A, B, C, D,E vs. veya 1,2,3,4,5 tarzı belirtilmelidir. Projede revizyonun neye, nereye yapıldığı yazılmalıdır ve eski tanım, ölçü üzeri çizili şekilde belirtilmelidir ki revizyon yapılmadan önceki hali görülebilsin ve projeyi okuyan kişiye ışık tutsun.
  6. Bir proje, istenilen nihai ürününün bütün özelliklerini taşımalıdır. Çizilen projede verilmesi gereken ölçülerden ayrı, parçanın ısıl işlem görüp görmeyeceği, malzeme kalitesi, yüzey pürüzlülük değerleri, malzeme listesi, gerekli notlar vs. mutlaka belirtilmelidir.
  7. Yaptırılacak olan imalat projesinde belirtilmesi gereken bilgiler belirtilmeyip imalatı yapacak olan firmaya kesinlikle bırakılmamalıdır.
  8. Bir projeci kendisini sadece çizim konusunda değil diğer konularda da yetiştirmelidir. Malzeme bilgisi, toleranslar, ısıl işlem (su verme), yataklama sistemleri (rulmanlar, bronz yatak, lineer yatak vs.), yeni ortaya çıkan ürünler, standartlar, piyasada satılan ve bulunması kolay ürünlerin bilinerek buna uygun çizim yapılması (özel durumlar hariç), uygun yere uygun vidanın açtırılması ve hangi vidanın/dişin hangi standarda uygun olduğu, basınç sınıfları, takım tezgahları yönünden bilgisi, hangi takımın neyi nasıl işleyeceği, yapılacak işin en uygun fiyatla ve en iyi kalitede yapılması, belli oranda mukavemet/dayanım bilgisi, parçaların kaplanması teknikleri ve belirtilmeyen daha bir çok konuda kendini yetiştirmelidir.
  9. Proje çiziminden ve siparişinden sonra kendisine mümkün mertebede proje hakkında geri dönüşün olmamasını sağlamalı gerekli bilgi, ölçü, notları vererek projenin yapılabilirliğini sağlamalıdır. Siparişi alan firma projeyi açtığında yapması veya yapmaması gerekenlerin tümünü görebilmeli ve çizimi yapan kişiyi arayıp buda nasıl oluyor dememesini sağlamalıdır.
  10. Projecilikte en önemli konulardan biri feedback (geri besleme) almaktır yani projeyse göre yaptırılan işlerin sonunda projenin uygunluğu konusunda geri besleme alınmalı ve yaşanan sıkıntılar veya fiiliyatta olması gerekenler görülüp, konuşulup çizilen proje üzerinde değişikliğe gidilmesi gerekmektedir.
  11. Projeci normal şartlarda yaptırdığı tüm işleri çizdiği projeye göre uygunluğunu denetlemekle yükümlüdür. Öncelikli yapılan işin projeye uygun olup olmamasıdır sonrası ise projeye göre uygun yapılan işlerin proje açısından doğruluğunun denetlenmesidir. Yani proje doğru işi yapan yanlış yapmış olabilir ya da işi yapan projeye göre doğru yapmış ama işlevsellik olarak projenin yanlış olduğu durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda Projeci /Teknik Ressam /Konstrüktör Ressam çizdiği projeyi doğru olması gereken duruma revize yaparak getirmelidir.
  12. Çizimlerin bir klasörde düzgün bir şekilde depolanması ve kodlanması gerekmektedir. Çizimi yapan Teknik Ressam herhangi bir nedenle izinli, raporlu, iş seyahati vs. nedenlerden dolayı departmanda bulunmuyor ise yerini alacak kişinin bu dosyalara ulaşması zor ve zahmetli olmamalıdır. Projelere herkesin ulaşabilmesi, değiştirilememesi durumunda sağlanmalıdır.
  13. İyi bir Teknik Ressam/projeci, tasarım yapabilme becerisine sahip olmalıdır. Bunun için iyi bir mesleki eğitime, tecrübeye, kurs ve seminerlere, kendi çabasına, gayretine ve araştırmalarına ihtiyaç vardır.
  14. Teknik resim evrensel bir dildir, bu dili iyi okuyabilmek gerekmektedir. Çeşitli ülkelerin çeşitli standartları bulunmakta olup bu standartları anlayabilme becerisini kendisinde geliştirmelidir.
  15. Şu unutulmamalıdır ki her çizim yapanın Teknik Ressam/Projeci olamayacağıdır. Bugün AutoCAD çizim programını kullanıyorum diyen birçok insan çıkabilir fakat iyi bir Teknik Resam olmak için hem tecrübe hem de yeniliklere ve öğrenmeye açık olmalıdır. Sanayi de uzun yıllar çalışıp kendini geliştirmeyen birçok insan bulmak mümkündür. Bir insanın uzun yıllar çalışmasından ziyade bu zaman dilimi içerisinde kendisini ne kadar geliştirdiğinin sorgulanması gerekmektedir.
  16. Sanayide sadece AutoCAD de Line çizen insanlar bulunmakta olup o kişilerin kendisini yetiştirip yetiştirmediği tasarım becerilerini sorgulamaktan geçmektedir. En önemlisi imalat projelerinin doğruluğunun test edilmesidir.
  17. İyi Bir Projecinin elinin altında çeşitli tablolar (profil, sac, borular vs…), standartlar (kama, rulman vs.) bulunmalıdır.

 

Barış AVCI

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Teknik Resim

About the Author ()

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. osman diyor ki:

    Çok Teşekkür ederim gerçekten çok güzel olmuş.

  2. Çok yararlı.

    Teşekkürler…

  3. kamil şamil diyor ki:

    SAOL KARDEŞİM KAC GÜNDÜR ARIYORUM BULAMIYORUM SONUNDA BULDUM SAYENDE

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape