Sanayi Tip Zincirler

| 04 Nisan 2016 | 1 Reply

Sanayide kullanılan zincirlerin (INDUSTRIAL CHAINS) kullanım alanları çok çeşitli olmakla birlikte çeşitli ebat, şekil, yük kapasiteleri vs. değişkenlik göstermektedir (Makaralı,fleyır,konveyör, ataşmanlı, bant zincileri, yaprak zincirler, üstü kapalı, multifleks, tarım makineleri zincirleri, delik pimli, elastomerik, kulaklı, api, mafsallı, pim çıkıntılı, pim makaralı, plakalı vs.). Kullanacağınız zincirin hangi özelliklerde olması gerektiği büyük önem taşımaktadır. Zincir seçimi tek sıra (Simplex Single Strand) olabileceği gibi iki sıra (Duplex Double Strand), üç sırada (Multiple Strand Roller Chain) olabilir, önemli olan kullanılacak olan yerde kuvveti taşıyabilecek bir zincirin seçilmesidir (kopma yükleri iyi belirlenmelidir).

Zincirler:

  • TAHRİK ZİNCİRLERİ (Güç aktarma)
  • TRANSPORT ZİNCİRLERİ (Taşıma)
  • YÜK ZİNCİRLERİ (Kaldırma)

olmak üzere üç kısıma ayrılırlar.

 

zincir grup

 

Zinciri oluşturan parçalar şunlardır;

  1. Makara (Islah Çeliği)
  2. Pim (Semente malzeme)
  3. Makara Bağlantı Plakası / İç Kapak  (Islah Çeliği)
  4. Pim Bağlantı Plakası / Dış Kapak  (Islah Çeliği)
  5. Burç (Sertleştirilmiş çelik)

 

zincir parcalanmis hali

 

Zincirler, sementasyon, ıslah veya alaşımlı çeliklerden imal edilirler (kaplamalı veya paslanmaz olarak da üretilirler.). Kullanılacak olan yerlere göre bazı zincirler ısıl işleme tabi tutulurlar. Avrupa Standardı DIN8187 BS Serisi (American Standard DIN8188 ASA Serisi).

 

Bir Zincirin Ebadı Nasıl Kontrol Edilir ?

Zincirin iki pim arasındaki mesafesi yani adımı ölçülür, makara çapına bakılır, kaç sıra olduğu kontrol edilir ve bu değerlere göre hangi zincir numarasına ait olduğu bulunur. Zincirlerde pimler perçinli veya kupilyalı olarak üretilir.

zincir ebad

 

zincir ebat

 

 

 

 

 

 

 

Zincirler konveyörlerde, kaplinlerde, damperlerde, araçlarda, tahrik gruplarında, bisikletlerde, motorsikletlerde, çektirmelerde, filtre sökme takma ekipmanlarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır, yük kapasiteleri oldukça güçlü malzemelerdir.

Zincirler adımlarına (iki pim arasındaki mesafe), bakla/makara çaplarına, kaç sıra olduklarına ve biçimlerine göre belirlenirler,”Zincir Kilitleri” ile birbirine bağlanırlar ve ekleme için “yarım Bakla” zincir kullanılırlar. Zincir dişlileri (sprockets) ile birlikte kullanılırlar, zincir baklaları bu dişliler arasında uygun formda oturarak çalışırlar.

 

Zincirlerin Kullanım Alanları

Zincir kullanım alanları çok fazla olmakla birlikte gün geçtikçe dahada çeşitlenerek sanayide daha fazla kullanım yeri bulmuştur. Kısaca kullanım alanlarını özetlersek:

 

Gıda Endüstrisi

Peynircilik ve süt Endüstrisi

Otomotiv Endüstrisi

Çimento Endüstrisi

Kimya Endüstrisi

Tekstil Endüstrisi

Beyaz Eşya Endüstrisi

Orman Endüstrisi

İnşaat Endüstrisi

İmalat Sanayi

Makina Sanayi

Ambalaj Endüstrisi

Yıkama Sistemleri

Paketleme

Çikolata Sanayi

Yapı Sanayi

vs…

 

ZİNCİRLERDE BAKIM NASIL YAPILIR?

Çalışma yerlerine ve yüküne bağlı olarak meydana gelen çalışma koşullarının zincirler üzerindeki etkisini iyi yönde iyileştirmek için düzenli bakımlarının yapılması gerekmektedir. Yağlama öncesi temizlikleri yapılmalı ve ondan sonra uygun ve kaliteli bir yağ ile zincir yağlanmalıdır. Bakımcı zincir yağlamalarında önce temizliğe dikkat etmelidir. Zincirlerde ki çalışmaya bağlı olarak meydana gelen uzamalar eğer bir gergi sistemi ile giderilebiliyorsa zincir gerginlikleri düzenli olarak kontrol edilmelidirler. Aşırı uzayan ve sistemde titreşimlere ve istenmedik durumlara yol açan zincirler derhal değiştirilmelidirler. Kullanılan yağın bakla ve dişli arasında yeterli film tabakasını oluşturacak şekilde seçilmeli yüksek sıcaklıklarda yağın viskozitesinin düşeceği hesap edilerek uygun yağ kullanılmalıdır. Eğer bir zincir üzerinde pislik ve tortu artmış ise bilinmelidir ki bu zincir görevini tam olarak yapamayacaktır. Öncelikli ve ivedi şekilde bu tortuların temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Uygun yağlama maddesi ile zincir korozyondan, aşınmadan, sürtünmeden mümkün mertebe korunur ve ömrü artar. Yağlama teknikleri olarak: Elle yağlama, Damlatarak yağlama, Yağın İçerisine Daldırarak Yağlama.

Eğer zincir kirlenmiş ve temizleme maddeleri kullanılacak ise temizlik bitiminde mevcut yağın boşaltılması ve yerine yeni yağın doldurulması gerekmektedir. Solvent tarzı kimyasallar yağın akışkanlığını (vizkozitesini) değiştireceğinden mutlaka yağ değişiminin yapılması gereklidir.

Karşılıklı çalışan zincir dişlilerin aynı doğrultuda olması gereklidir. Yani zinciri iki dişliye oturttuğunuzda çapraz olmamalı doğrusal olmalıdır. Eğer dişlilerde kayma varsa düzeltilmelidir aksi takdirde zincirde ve dişli de aşınmalar meydana gelebilecek hatta zorlanmadan ötürü bir süre sonra zinciri kırabilecektir. Sisteme yeni zincirler takılacağında eski dişlilerde mümkünse değiştirilir, eski zincir,  dişli üzerinde yer edinmiş ve aşındırmış olabilir (Dişliler çok aşınıyorsa yüzey sertleştirilmesi / ısıl işlem yapılmalıdır).

Zincir değişimi esnasında aynı zamanda zincir kilidi ve varsa yarım baklada değiştirilmelidir yeni zincire eski kilit takılmamalıdır.

 

ZİNCİR KİLİDİ

zincir kilit

 

YARIM BAKLA

zincir yarim bakla

 

ZİNCİR DİŞLİSİ (ÇİFT SIRA) (INDUSTRIAL CHAINS SPROCKET)

 

zincir disli

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Genel, Teknik Bilgiler

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatih Demirbaş diyor ki:

    Zincirlerle ilgili kaynak niteliğinde bir yazı olmuş emeğinize sağlık…

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape