Boru Tesisatlarına Genel Bakış…

| 22 Mart 2012 | 12 Replies

Aşağıda Boru (Pipe) Bağlantı Elemanları ile ilgili parçaları tanımada yardımcı olma amaçlı resimler bulunmaktadır. Bu resimlere bakarak hangi malzemenin ne olduğu rahatça görülebilmekte ve konu hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.

1/8″- 1/4″ – 3/8″ –  1/2″ – 3/4″ – 1″ – 1 1/4″ – 1 1/2″ – 2″ – 2 1/2″ – 3″ – 4″ ve diğerleri.

 

Tesisatlardaki PN basınç sınıfını, DN çap sınıfını gösterir. Yani PN16: 16 bar basınca dayanıklı olduğunu, DN25 : Nominal çapı tanımlar.Basınç sınıfları PN16, 25, 40 vs ve çap sınıfları DN10, 15, 20, 25, 32, 40, 50, 65 vs olarak tanımlanır.

 

1) MANŞON (PIPE COUPLING)

Manşonlar içten dişli veya kaynaklı bağlantıları mevcut olup malzemesine görede galvanizli, siyah, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri piyasada mevcuttur. Manşonlarda  çap büyüdükçe uzunlukta doğru orantılı değişmektedir yani çap büyüdükçe uzunlukta büyümekte, çap küçüldükçe uzunlukta kısalmaktadır. Uygulama basıncı değiştikçe, bağlantılarda kullanılan manşonlarında basınca dayanıklılığı uygun seçilmesi gerekmektedir.

Galvanizli

2) NİPEL (HEXAGON NIPPLE)

Nipeller dıştan dişli bağlantılar olup malzemesine görede galvanizli, siyah,pirinç, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri piyasada mevcuttur. Nipellerde manşonlarda  olduğu gibi çap büyüdükçe uzunlukta doğru orantılı değişmektedir yani çap büyüdükçe uzunlukta büyümekte, çap küçüldükçe uzunlukta kısalmaktadır. Uygulama basıncı değiştikçe, bağlantılarda kullanılan nipellerinde basınca dayanıklılığı uygun seçilmesi gerekmektedir.

 

(Altıköşe)

Çift Taraflı

(Tek Taraflı)

3) DİRSEK (ELBOW)

Dirsekler içten dişli bağlantılar olup aynı zamanda bir tarafı dıştan bir tarafı içten dişli olan kuyruklu dirsekler mevcuttur ve malzemesine görede galvanizli, siyah, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri piyasada bulunmaktadır. Dirsekler manşonlar da  olduğu gibi çap büyüdükçe uzunlukta doğru orantılı değişmektedir yani çap büyüdükçe uzunlukta büyümekte, çap küçüldükçe uzunlukta kısalmaktadır. Uygulama basıncı değiştikçe, bağlantılarda kullanılan nipellerinde basınca dayanıklılığı uygun seçilmesi gerekmektedir. Piyasada 45 veya 90 derece olarak satılmaktadır.

 

90° Dişli Dirsek

 

45° Dişli Dirsek

Kuyruklu Dirsek

 Galvanizli

Siyah 

Patent Dirsek

4) TEE DİRSEK

TEE Dirsekler içten dişli bağlantılardır ve malzemesine görede galvanizli, siyah, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri piyasada bulunmaktadır. TEE Dirsekler, manşonlar da  olduğu gibi çap büyüdükçe uzunlukta doğru orantılı değişmektedir yani çap büyüdükçe uzunlukta büyümekte, çap küçüldükçe uzunlukta kısalmaktadır. Uygulama basıncı değiştikçe, bağlantılarda kullanılan nipellerinde basınca dayanıklılığı uygun seçilmesi gerekmektedir.

Galvanizli


5) RAKOR (UNION)

Rakor içten dişli bağlantı, bir tarafı içten dişli diğer tarafı dıştan dişli olan kuyruklu bağlantı ve kaynaklı bağlantı olarak çeşitleri mevcuttur. Konik veya düz olarak üretilirler, 3 parçalı olup boruları komple sökmeden sadece rakorlu kısımlarından sökülerek sökme, takma, değiştirme, tadilat zamanını kısaltan bir parçadır. Rakorlu bağlantılar ile sadece istediğimiz yeri sökerek büyük kolaylık ve tasarruf sağlanmaktayız.  Galvanizli, siyah, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri piyasada bulunmaktadır.

Galvanizli


Kuyruklu Rakor (Konik)

6) KÖRTAPA (HEXAGON PLUG)

Körtapa, bağlantıları körlemede yani geçişi kapatmada kullanılan bir malzemedir. Manşona, rakora, tee dirseğe, dirseğe, redüksiyona vs. bağlantı yapılabilmektedir. Piyasada siyah, galvanizli, pirinç, paslanmaz, pprc, u-pvc çeşitleri mevcuttur.

7) KRUVA (İSTAVROZ) (CROSS)

Kruva, bağlantıda akışkanın istenilen yerlere istenilen yönlerde akışı sağlamaya yarayan bir malzemedir.

8 ) BUSHING REDÜKSİYON (HEXAGON BUSHING)

Bushing redüksiyon, bir tarafı dıştan, bir tarafı içten dişli olan ve belli bir ölçüden belli bir ölçüye düşürmede faydalınan bir malzemedir. Mesela 1″ bir borudan sonra 3/4″ boru götürülecek ise önce boruya diş açar manşon takar ve sonra bu redüksiyon ile de 3/4″ e düşürme yapabiliriz. Piyasada siyah, galvanizli, pirinç, paslanmaz olanları mevcuttur.

Bushing Redüksiyon Pirinç

9) NİPEL REDÜKSİYON (REDUCING NIPPLE)

Nipel redüksiyonun her iki tarafıda dıştan dişli bağlantıdır. Şekilde de görüldüğü gibi bir tarafı daha büyük çaplı diğer tarafı ise daha küçük çaplıdır.

10) MANŞON REDÜKSİYON

Manşon redüksiyon, iki tarafıda içten dişli veya bir tarafı içten bir tarafı dıştan bağlantılardır.

Manşon Redüksiyon Eksantirik

Manşon Redüksiyon Oransal

Redüksiyon Eksantrik

Redüksiyon Konsantrik

11) HORTUM RAKORU (MARPUÇ)

Marpuç, hortumları bağlamada kullanılan yüzeyi diş açılmış gibi girintili olan ve hortum geçirildikten sonra uygun kelepçe ile sıkılarak bağlantısı gerçekleşen bir malzemedir.

Pirinç 


12) KAMLOK (CAMLOCK)

Kamlok, hortum bağlantılarında kolay sökme ve takma işleminin yapılması istenilen yerlerde kullanılan kullanışlı bir bağlantı malzemesidir.

13) KÜRESEL VANA

Vanalar çok çeşitli olduğu gibi ihtiyaca ve kullanılacağı yerin durumuna göre bu çeşitlerden biri seçilerek ve hattın istenilen yere bağlantısı gerçekleştirilir. Akışkanın akmasını bu malzemeler ile sağlarız. Galvanizli, paslanmaz vs. olarak üretilirler. Küresel vana, kelebek vana, sürgülü vana, shut-of vana, gate vana gibi vb. çeşitleri vardır.

DİĞER GÖSTERİMLER

 

Rev1

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Teknik Bilgiler

About the Author ()

Comments (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. FCK diyor ki:

    çok sade ve açıklayıcı olmuş teşekkürler

  2. Ortaklar Hortum diyor ki:

    Bilgilendirici makale için teşekkürler

  3. Ergin NAMLI diyor ki:

    Bu teknık bılgılerden dolayı teşekkür ederız.
    faydalı bılgıler

  4. Gürsel Günacar diyor ki:

    Çok başarılı ve sade. Teşekkür ederiz.

  5. ali can diyor ki:

    keşke tüm açıklamaları değil belki ama ekipmanların ingilizce lerini de yazsanız..çok yardımcı olurdu

  6. bilal özden diyor ki:

    Çok güzel ve faydalı bilgiler teşekkür ederiz.

  7. admin bavci diyor ki:

    http://www.teknikport.com‘ da “Güncel Yazılarımızı” takip etmek için yapmanız gereken sağ üst köşedeki mail aboneliği yazan kısma mail adresinizi yazarak “GÖNDER” butonuna basmak ve karşınıza gelen pencerede boş kutucuğa ekranda görünen harf/rakamları girerek “Complete Subscription Request” e tıklamak daha sonra E-postanıza “FeedBurner Email Subscriptions ” dan gelen maili açarak aktivasyon için gelen bağlantıyı tıklamaktır.

  8. suat mutlu diyor ki:

    hakikaten elinize sağlık. kesinlikle mükemmel olmuş. teşekkur ederim.

    • admin bavci diyor ki:

      Verilen bilgilerden sizlerin yararlanması bizleri daha iyi yazıları yazmaya doğru teşvik etmektedir, sizlere ne kadar faydalı olursak bizde o ölçüde mutlu olacağız. Bizi takip ettiğiniz için biz teşekkür ederiz.

  9. Deniz ENLİ diyor ki:

    Temiz bir özet olmuş. 
    Teşekkür ederiz.

  10. toprak haydar diyor ki:

    Cok basarili bir yazi olmus sade ve anlasilir.Emeginiz icin tesekkur ederiz.
    Boyle bir websitesine ihtiyacimiz vardi.Basarilarinizin devamini dilerim.

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape