Galvaniz (Çinko) Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

| 02 Nisan 2012 | 15 Replies

Galvaniz, korozyona karşı metalin “Çinko” ile kaplanmasıdır. Galvaniz kaplama 2 şekilde yapılır, birincisi Elektro Galvaniz ile kaplama ikincisi Sıcak Daldırma Galvaniz ile kaplamadır. Sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile ergimiş halde bulunan çinko (460C°) içerisine malzeme daldırılarak kaplama işlemi yapılır. Bu şekilde oksidasyon önlenerek metallerin ömrü uzar, hava teması kesilmesi paslanmayı önlemiş olur. Oksijen metalle etkileşime girerek aşınmalara neden olur (pas) ve katmer katmer parçalar metalden ayrılır, metalin dayanımı düşer, görüntü kirlileşir. Paslanma sadece görüntü bozukluğu değildir aynı zamanda metali aşındıran bir kimyasal reaksiyondur.  Galvaniz ile kaplamada metal üzerinde bir nüfusiyet oluşturulmuş olur, bu nüfusiyet metalin her köşesine, içine, yüzeyine, boşluklara işler. Galvaniz, demir yada çeliklere uygulanır. Metale, çinko kaplanarak aşınma direnci arttırılır. Paslanmayı önlenmenin en iyi yolu kaplama uygulamasıdır. Kaplama kalınlığı her geçen yıl azalarak kayba uğrar yani çinko her yıl belli miktarlarda yok olur bu da ömrün daha önceden tespit edilmesini sağlar. Çinko demir ya da çelikten daha reaktif olduğu için, ilk olarak çinko galvaniz kaplama korozyona uğrayarak alt katmanda bulunan demir ya da çeliği korur.

 

Galvaniz kaplamanın muciti Luigi Galvani (1737-–1798) dir. Doktor ve fizikçi olan Galvani, kas ve sinir hücrelerinin elektrik ürettiğini bulmuştur ve biyoelektriği keşfiyle bilinir. Galvanizlemenin kayıtlı tarihçesi 1742’de P.J. Malouin adlı bir Fransız kimyacısına kadar uzanır,  French Royal Akademi’ de yapılan bir sunumda demirin eriyik çinkoya daldırılarak kaplanması metodu anlatılmış ve ortaya çıkmıştır.

 

 

Elektro galvaniz kaplama yöntemi, elektrolitle dolu bir kazanın içine 2 adet elektrot daldırılır bunlar Anot ve Katot elektrotlarıdır. Anot elektrotuna çinko (ZN), katoduna ise kaplanacak malzeme bağlanır. Yüksek akım, düşük gerilim üreteci ve redresör ile elektrik verilip anottan elektron koparılıp katoda yani malzemenin yüzeyine yapışması sağlanır. İşlem sonucunda pasivasyon yapılarak kaplamanın kalıcı olması sağlanır ve  kaplama işlemi bitirilir.

Elektro Galvaniz ile malzemenin özellikleri değişmez, kaynak yapılabilir fakat sıcak daldırma yönteminde metalik değerler değiştiği gibi kaynak yapılamaz. Elektro Galvanizde kaplama kesinlikle kalkmaz, sıcak daldırma galvaniz de ise kaplama kalkabilir. Elektro galvanizde kaplama “SAF” Çinko ile yapılır, daldırma galvanizde ise Alaşım Çinko ile yapılır.

Sıcak daldırma galvaniz kaplama işlemi, demir ve çelik malzemelerde daha ekonomik, uzun ömürlü, kaliteli kaplama yöntemidir. Malzemelere galvaniz kaplanarak ömrünü yaklaşık olarak 30 yıla yakın arttırmış oluruz. Yüzey kaplama yöntemlerinde en çok kullanılan kaplama işlemi galvaniz kaplamadır ve hiçbir bakım gerektirmez. Sıcak daldırma galvaniz yöntemlerinin en büyük dezavantajlarından birisi “Kaynak Yapılamaz” olmasıdır ayrıca parçaların teker teker galvanizlenmesi gerekir, montaj yapılmadan galvanizleme yapılmalıdır.

Galvaniz kaplamaya örnek olarak: Civatalar, somunlar, dirsekler, rekorlar, nipeller, saplamalar, redüksiyonlar, borular, dişliler, pullar, rondelalar, teller, gemi çapaları, tank, menteşe, konstrüksiyonlar, inşaat malzemeleri vs. verilebilir.

Malzeme Galvaniz kaplandıktan sonra kalınlık ölçme cihazı (manyetik) ile kaplama kalınlığı ölçülür ve Tahribatsız muayene ölçüm aletleriyle de testleri yapılır.

Tags: , , , ,

Category: Teknik Bilgiler

About the Author ()

Comments (15)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Emrah ozkan diyor ki:

    @Abdullah BESTİL: Merhaba. Galvanizsiz sac kullandiktan sonra sicak daldirma galvaniz yapilabilir. Elektro galvanizin omru fazla degildir. Sicak daldirma galvanizin omru 30 yil ve ustudur. Galvanizli sacdan yapilan urunden sinra cinko sprey boya ile veya zinga ile kapatilabilir lakin kaynak yerlerinden kusma yaparsa kalite biter. En iyisi sicak daldirma galvanizdir.

  2. Osman diyor ki:

    @admin bavci: guzel bilgiler. emeginize saglik.

  3. Kadir Öztaş diyor ki:

    @Erkan köksal:

    Çalıştığım firma üretiminde daldırma galvaniz ürünleri kullanıyor. Fakat konuyla ilgili teknik bilgim yetersiz kalite kontrol şekli kusur tespiti için gerekli laboratuvar ekipmanları veya dış laboratuvar desteğine ihtiyacım var. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olur iseniz çok memnun olurum.

  4. Mustafa YILDIZ diyor ki:

    SAÇ VİDALARINDA GALVANİZ KAPLAMA KALINLIĞI KAÇ MİKRON OLMALIDIR ( STANDARTI NEDİR.)

  5. Cihan alabacak diyor ki:

    Değerli arkadaşlar kazakistanda 7mt havuzlu elektro galvanizleme kurmuş bulunmaktayım. Tesisi işleme aldıktan 1 ay sonra kaplama yapılan malzemelerde parlaklık gittiği gibi malzeme üzerinde pudra dökülmüs yada kirece batırılmış gibi bir görüntü olmaktadır. Sebebini ne nasıl tedavi edeceğimizi paylaşırsanız meömun olurum selamlar.

  6. Abdullah BESTİL diyor ki:

    Merhaba,
    1- pano imalatında galvanizsiz sac ile imalat yaptıktan sonra sıcak galvaniz uygulanabilir mi?
    2- Elektro galvanizin kalınlığı ve ömrü hakkında bilgi verebilir misiniz?
    3- İmalat direk galvanizli sacdan yapılırsa kaynak yapılan yerlerin galvanizi kalkacağı için buralara ne uygulanabilir?

    Teşekkürler

    Abdullah BESTİL

  7. mustafa diyor ki:

    Merhaba electro galvaniz tesisı kurmayı planliyorum 8 metrelik kazan olacak sekilde maliyet olarak tahmin bir rakam söyleyebilirseniz sevinirim iyi calismalar

  8. haluk Korkar diyor ki:

    Murat Bey, Asit ile yüzeyin temizlenmesi sürecinde problemler oluşmuştur. Sabit galvanize süresince bu siyah bölgeler tam galvanize olamamıştır. Sonuç olarak, galvaniz kaplamaya göndermeden önce malzemenin üzerinde plastik, pp yapılı maddelerin (bant gibi) bulunmaması gerekir.

  9. murat yakamoz diyor ki:

    mrhblar 3 mt 2mm Q60 lık boruya elektrogalvaniz yaptırdım ankara ostimde antalyaya malzeler geldi burda boruların üzerinde siyah siyah benekler çıktı nedeni nedir?yardımcı olursanız sevinirim

    • eren derdiyok diyor ki:

      murat bey sizin yaptırdığınız galvanizeleme işleminden yapılan kurutmanın süresini biraz geçirmiş olabillirler.

  10. Ali İsmail diyor ki:

    Açıklayıcı bir paylaşım olmuş.

  11. kamil rumelli diyor ki:

    teşekkürler çok işime yaradı.

  12. admin bavci diyor ki:

    http://www.teknikport.com‘ da “Güncel Yazılarımızı” takip etmek için yapmanız gereken sağ üst köşedeki mail aboneliği yazan kısma mail adresinizi yazarak “GÖNDER” butonuna basmak ve karşınıza gelen pencerede boş kutucuğa ekranda görünen harf/rakamları girerek “Complete Subscription Request” e tıklamak daha sonra E-postanıza “FeedBurner Email Subscriptions ” dan gelen maili açarak aktivasyon için gelen bağlantıyı tıklamaktır.

  13. ADEM diyor ki:

    ELLERİNİZE SAĞLIK

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape