İşletmeleri İşletme Yapan Değerler Nelerdir?

| 12 Şubat 2012 | Reply

İşletmeleri İşletme Yapan Değerler Nelerdir?

İşletmeleri işletme yapan en büyük değer sistemleridir, sistemleri sistem yapanlarda çalışanlarıdır. Hiçbir şirket sistemsiz, hiçbir sistemde insansız olamaz. Çalışanın yeterli işgücü ve kalifiyeli olması isletmelerde oluşturulan sistemlerin en iyi ve etkin şekilde uygulanmasını/devamlılığını sağlar. Yani iyi bir sistem için eğitimli, tecrübeli, yeniliklere açık ve maddi olarak doyurulan çalışanlara ihtiyaç vardır. Çalışanlar işyerini sevmeli ki bir katma değeri olsun. Adil olmak, çalışanın ve çalışmayanın birbirinden ayrılmasını sağlamak ayrıca bir sistemdir. Çalışan kişi hiçbir zaman çalışmayanla aynı kategoriye konulmamalıdır, çalışan her zaman fazladan ve artı değer katmasından dolayı karşılığını almalıdır. En iyi şirket yarınına yatırım yapan şirkettir, günü kurtarmadan yarına yönelik plan ve programı olan işletmelerin büyümemesi ve güçlenmemesi için hiçbir neden yoktur. Şirketler kendini her konuda güncel tutmak zorundadır yani prosedürlerin,  talimatlarin,  kuralların, bilgisayar yazılımlarının güncel olmasi ve döneme uygun programların kullanılması gereklidir.

Çalışanların da aldıkları paranın karşılığını vermesi ve gerekli işgücünü işine yansıtması gerekmektedir. Çalışan işletme için elinden geleni yapmalı ki bir şeyler talep ettiğinde bunun bir anlamı olabilsin. İşi kendi, takdiri başkasının yapması gerekmektedir. Personelin hakkını istemesi kadar da doğal bir şey yoktur. İşletme içerisinde gerekli düzenlemeler yapılarak çalışanların işgücüne daha kapsamlı ve severek, motivasyonlu bir şekilde katılımının sağlanması gerekmektedir diğer türlü çalışan: “ne için yapıyorum”, “niye yapayım”, “çok çalışsam ne olacak”, “diğer çalışmayanla aynı parayı ve zammı alıyorum” bu ve buna benzer şekilde kendine sorular sormaya başlayacak ve motivasyonsuz bir şekilde çalışmaya çalışacaktır. Fabrika hepimizin sözlerinin bir realitesi olması gerekmektedir, çalışan daha çok çalıştıkça eline bir şeylerin geçtiğini görmeli ki bu sözü benimseyebilsin diğer türlü bu sözün bir anlamı olmayacaktır.

Çalışan açısından, çalışma yerindeki en önemli  durum huzurlu bir şekilde işini yapabilmesidir. Huzur, motivasyonu motivasyon, iyi bir iş gücünü iyi bir iş gücü, daha fazla karı tetiklemektedir.

İşletmelerde her kademe çalışanın değerlendirildiği bir sistemin olması üst kademelere yükselmede daha fazla objektifliğe ulaşılacağı kesindir. Yani çalışanların yükseltilmesinde alt kademeden üst kademeye kadar kişiler hakkında verilecek puanlar gerçekten hakeden insanların yükselme açısından önünü açacaktır. 360 derece performans değerlendirme sistemi bunlardan bir tanesidir. Aşağıdaki formdan da göreceğiniz üzere kişilerin değerlendirilmesi bu form ile yapılabilmektedir.

 

NOT: Form Celal Bayar Üniversitesi web sitesinden alınmıştır.

(http://www2.bayar.edu.tr/yonetimekonomi/dergi/pdf/C13S22006/SMCINA.pdf)

 

REV2

 

 

Tags:

Category: Makale

About the Author ()

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape