Teknik Resimde Görsellik Kuralları Ve Uygulamalar:

| 23 Mayıs 2012 | 2 Replies


Teknik resim, her teknik elamanın bildiği gibi yazı ile anlatamadığımız şekil ve ölçülerin kağıda dökülmüş halidir. Öyle ise teknik resimde anlatmak istediğimizi en yalın, en anlaşılır şekli ile karşımızdaki kişiye aktarmalıyız. Aynı zamanda resmi okuyanın ve uygulayacak kişinin resimde neleri arayacağını düşünerek teknik resmi oluşturmalıyız.  Yani her görünüşte, kesitte, ölçülendirmede imalatı yapacak kişinin neler görmek istediğini düşünerek görünüşleri oluşturmalıyız. Gerekiyor ise notlar yazabiliriz. Ancak fazla görünüşler ve tekrarlayan ölçülerden kaçınmalıyız. Fazla görünüş ve ölçüler, resmin bütünlüğünü bozar ve gereksiz karmaşa yaratır.

ÖLÇEK:

Teknik resme başlarken, önceliği kağıt ebadına vermeyiniz.  Çizeceğimiz her ne olursa olsun; bir makine parçası, bir bina, bir yerleşim,  bir şehir çizimi olsun, daima ana görünüşleri 1/1 gerçek ölçüde  çiziniz. Daha sonra detaylarınızı oluştururken ölçeği görünüşünü vermek istediğiniz nesneye göre değiştirmeniz daha doğru olacaktır.

Çizmek istediğiniz ana görünüşleri oluşturduktan sonra çıktı almak istediğiniz sayfa ebadını belirleyin ve buna göre bir ölçek tayin edin. Bu durum mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımızın sık sık yaptıkları hataların başında gelir.

Örneğin: bir ana görünüş oluşturdunuz ve bu görünüşü A1 ebadında kağıda dökeceksiniz.  Daha önceden oluşturduğunuz A1 antetli kağıdınızı çizim sayfanıza çağırın (insert edin). Ana görünüş üzerinde kağıdınızı, çizdiğiniz görünüşleri içerisine alacak şekilde büyütün. Bu büyütme işlemini ölçek kurallarına uygun olarak yapın. (2, 5, 10, 20, 25, 50, 100 ..gibi) kağıt ebadı görünüşünüzü içerisine aldığı büyüklük, sizin ölçeğinizi oluşturur. Kağıdınızı kaç kat büyüttüyseniz çıktı alırken de o kadar küçülteceksiniz demektir. Antet bilgilerinizde ölçek hanesi mutlaka olsun ve oluşturduğunuz ölçeği o kısma yazın. Artık ana ölçeği belirlemiş oldunuz.

ÖLÇÜLENDİRME:

Günümüzde çizim yapan her ressam, mimar, mühendis artık bir bilgisayar programı aracılığı ile çizimlerini gerçekleştiriyor.  Dolayısı ile çizim yapan bütün meslek elemanları bilgisayarında bir çizim formatı oluşturmalı ve bu formata göre çizimlerini yapmalıdır.  Yani programı ilk açtığınızda gelecek olan boş sayfada sizin daha önce kaydettiğiniz yazı sitili (text style), ölçü sitili (dimension style),  Katmanlar, çizgi ayarları (Layer) otomatik olarak gelmelidir. Bu format,  Mimarlar için; onların kullandığı yazı karakterlerini, ölçü çizgilerini ve oklarını barındırırken, makine ressamları için yazı karakteri, ölçü yazıları ve okları farklı olabilir. Bunlar mesleklere göre değişebileceği gibi, kullanıcılara göre de değişebilir. Fakat mesleklere göre değişecek formatlar sizlerin de takdir edeceği gibi en etkili olanıdır. Ölçülendirmede, antetlerde ve not yazılarında çok karmaşık, süslü, elyazısı formatında yazılar yerine düz tek çizgiden oluşmuş, basit ve kolay okunur yazılar seçerek, resmin rahat anlaşılmasına katkıda bulunun.

Ana görünüşü (montaj) bitirdikten sonra parça görünüşlerini çizmek daha pratik bir yoldur. %100 bütün parçaların ölçülerinden emin değilseniz, önceliği Ana resme (montaj) verin. Çünkü montaj resminde oluşturacağınız parçalar yerlerine uygun değilse, hemen orada düzeltme yapabilirsiniz.

Ana resmi bitirip, parça teknik resimlerine geçtiğinizde, eğer aynı kağıt üzerinde parçaları da çizecekseniz, paçaların büyüklükleri ile ölçülendirme formatınız uyumlu olmalıdır. Örnek: 1/10 çizilmiş bir montaj resminde 20 mm çapında bir parçayı çizecekseniz, parça ölçü ok ve yazılarınızın yanında çok küçük kalacak ve anlaşılmayacaktır. O halde parçayı ölçeğe göre büyüterek anlaşılır büyüklüğe geldiğinde ölçülendirin. Büyütme işleminin, yine ölçek kurallarına uygun olmasına dikkat edin ve parça antetinde ölçeğini mutlaka belirtiniz.

 

Taşkın ÇINAR

23.05.2012

 

 

Tags: , , ,

Category: Teknik Bilgiler, Teknik Resim

About the Author ()

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. admin bavci diyor ki:

    http://www.teknikport.com‘ da “Güncel Yazılarımızı” takip etmek için yapmanız gereken sağ üst köşedeki mail aboneliği yazan kısma mail adresinizi yazarak “GÖNDER” butonuna basmak ve karşınıza gelen pencerede boş kutucuğa ekranda görünen harf/rakamları girerek “Complete Subscription Request” e tıklamak daha sonra E-postanıza “FeedBurner Email Subscriptions ” dan gelen maili açarak aktivasyon için gelen bağlantıyı tıklamaktır.

  2. Ali SARI diyor ki:

    Yazı kaliteli, ellerinize sağlık. Böyle faydalı teknik bilgilerle dolu siteleri görmek ciddi anlamda mutluluk verici.

    Saygılarımla.

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape