Aracınızın Yakıt Tasarrufu İçin 30 Altın Kural…

| 26 Mayıs 2012 | 1 Reply

 

Yakıt tüketimini düşürmek için neler yapılabilir?

Düşük yakıt tüketimi için bazı kurallara uymalıyız. Bu kurallara uzun süre riayet edilirse kısa ve uzun zamanda yakıt sarfiyatı minimum düzeyde olacağından daha az para harcanacak ve masraflar azalacaktır. Otomobil kullanırken önemli olan aracı tam performansında ve minimum yakıt sarfiyatında kullanmaktır. Bu kurallar aşağıda sıralanmış olup uyulduğu taktirde ne kadar yakıt tasarrufu yapıldığı da kullanıcının yaptığı testlerde ortaya çıkacaktır.

 

1)    Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında).

2)    Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır.

3)    Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır. Risk önceden görülüp gaz pedalından ayak çekilmeli ve aracın fren yaparak değil de gaz vermeyerek ve hatta vites düşürerek yavaşlaması sağlanmalıdır. Her frene basmada tekrar aynı hıza ulaşana kadar yakıt tüketimi artmaktadır.

4)    Araç yol müsaitse düşük viteste kullanılmamalı uygun olan yüksek viteste kullanılmalıdır (Araç hız kazanır kazanmaz vites yükseltilmeli). Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).

5)    Aracın bakımları zamanında yaptırılmalı, zamanında yağ değişimi, filtre değişimi yaptırılmalıdır. Zamanında değiştirilmeyen Hava filtresi motoru boğacağı gibi yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Yağ değişimi ile motor temiz bir yağ ile çalışacağından sürtünmeler azalacak, motorun ısınması azalacağından yakıt tüketimi azalacaktır.

6)    Araç ilk çalıştırıldığında rölantide fazla çalıştırılmamalı (Yazın 30-40 saniye, kışın 1-2 dakika). Rölantide çalışan araç devirli çalışmadığından soğuk olan pistonun genleşip silindir çeperine oturarak vuruntu yapması önlenmiş olacak ve silindir içerisinde iyi bir yağlama yapılacağından hem yakıt tasarrufu sağlanmış olacak hem de motor ömrü uzamış olacaktır (Uzun süre rölantide çalıştırılmamalıdır araçla yola çıkıldığında da motor ölçülü olarak ısıtılmalıdır)

7)    Lastik basınçları sık sık kontrol ettirilmeli/edilmelidir. Düşük lastik basınçları yol ile sürtünmeyi arttıracağından yakıt tüketimini arttıracaktır (Lastik soğuk iken hava basıncı kontrol edilmelidir)

8)    Kar lastikleri yaza doğru mutlaka değiştirilmelidir.

9)    Yakıt, lisanslı akaryakıt istasyonlardan alınmalıdır. Bu istasyonlar ucuza sattıkları yakıtın içerisine farklı kimyasallar atabilmektedirler. Bu da hem motora zarar verebilmekte hem de motor içerisinde uygun yanma gerçekleşmeyeceğinden yakıt sarfiyatı artabilmektedir.

10) Klima hava sıcak değilse çalıştırılmamalıdır aksi taktirde yakıt tüketimi artacaktır (Klima çalıştırılmadan önce içerideki sıcak havanın dışarı atılması için pencerelerin açılması ve sıcak havanın önce dışarı çıkması beklenmelidir).

11) Benzin ne zaman alınmalı/ hangi saatlerde alınmalı sorusuna cevap ise Yaz aylarında sabah,akşam, gece, alınmalıdır böylece daha yoğun/ağır bir benzin alınmış olunur yani soğuk saatlerde benzin alınmalıdır.

12) Depo gerekmedikçe deponun ağzına kadar doldurulmamalıdır.

13) Araç içerisinde, bagacında gerekmedikçe ağır malzemeler bulundurulmamalıdır, ağırlık yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Otomobildeki her türlü ağırlık yakıt tüketimini arttırır.

14) Ani kalkışlar ve duruşlar yakıt tüketimini arttırabilmektedir.

15) Normal seyir esnasında aracın camları kapalı tutulmalıdır (Açık camlar yakıt sarfiyatına yol açar).

16) Motor durdurulmadan önce vites boşa alınmalı daha sonra araç durdurulmalıdır.

17) Araç mümkün oldukça uzak mesafelerde kullanılmalı çünkü kısa mesafelerde yakıt tüketimi daha fazla olacaktır.

18) Yokuş aşağı araç viteste iken inerken ayak gaz pedalından çekilmelidir, böylece yakıt tasarrufu sağlanacaktır (Vites kesinlikle boşa alınmamalıdır ve kontak kapatılmamalıdır (fren tutmaz) bunlar tehlike yaratacaktır)

19) Yokuş yukarı çıkarken yüksek vites tam gaz yerine, düşük vites yarım veya çeyrek gaz yapmak yakıt tasarrufu sağlar.

20) Viraja gelmeden önce veya ışıklara gelmeden önce kırmızı ışığın yanacağı dikkate alınarak aracın gaz pedalından ayak çekilir böylece gaza basıp sonra tekrar fren yapma derdinden kurtulunur.

21) Otomobil trafiğin durumuna göre kullanılmalıdır, bu şekilde ani fren veya ani hızlanma yapılmamış olur.

22) Öndeki araç ile yeteri kadar takip mesafesi bırakılması yine ani fren ve tekrar hızlanma durumunu ortadan kaldırır.

23) Otomobilin Aerodinamik yapısını bozacak eklentilerden kaçınılmalıdır.

24) Hız sabitleyiciler sadece düz yollarda kullanılmalıdır.

25) Uzun süre hareketsiz kalınacaksa motor kapatılmalı, rölantide çalıştırılmamalıdır.

26) Arac park edilirken zorlu manevralardan kaçınılmalıdır, tek seferde park edebilecek şekilde aracın pozisyonu ayarlanmalıdır.

27) Depo yeni doldurulmuş ise otomobilin burnu yokuş aşağı park edilmeli ve gölgede bırakılmalıdır.

28) Çok yoğun ve ilerlemeyen trafikte araç durdurulmalıdır.

29) Otoyolda araç sabit hızda kullanılmalıdır.

30) Gaz pedalının altında yumurta varmış şekilde ayak basılmalıdır.

 

Ayrıca; Aracın hızı arttıkça yakıt tüketiminin de artacağını unutmamalısınız, 100 km den sonra yakıt sarfiyatı daha fazla olacaktır. Agresif araç kullanmakta yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.

 

Rev1

Tags: , , , ,

Category: Genel, Teknik Bilgiler

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. admin bavci diyor ki:

    http://www.teknikport.com‘ da “Güncel Yazılarımızı” takip etmek için yapmanız gereken sağ üst köşedeki mail aboneliği yazan kısma mail adresinizi yazarak “GÖNDER” butonuna basmak ve karşınıza gelen pencerede boş kutucuğa ekranda görünen harf/rakamları girerek “Complete Subscription Request” e tıklamak daha sonra E-postanıza “FeedBurner Email Subscriptions ” dan gelen maili açarak aktivasyon için gelen bağlantıyı tıklamaktır.

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape